суботу, 13 грудня 2014 р.

Ноутбуки за отсанній час

Десь за останній місяць-півтора я знайшов багато різних старих і не дуже ноутбуків.
Спочатку покажу вам цікаву розкладушку-трансформер від фірми AST, всередині 386-й процесор, дисплей монохромний. Це все що я про нього поки-що знаю, тому що не маю специфічної зарядки щоб його запустити. Корпус у нього металевий. У складеному стані він виглядає як планшет.



Далі у нас маленький КПК Psion 5 mx. Культова річ у свій час. Має багато можливостей. У мене він у багатій комплектації.




Також брат подарував мені свій старий ноутбук ІВМ Х24, Всередині третій пентіум 1 Ггц, 384 мегабайти пам'яті і вінчестер на 40 гігабайт. Сам ноутбук досить тонкий і не має на борту дисковода для дискет і сіді-рома, але вони є у док-станції яка у мене також присутня. Док-станція маленька і акуратна, тому ноутбук можна носити з нею, як одне ціле. Цікавою особливістю також є те що у ноутбука зверху над матрицею є світлодіод для підсвітки клавіатури. Щоб можна було користуватися ноутбуком у темноті.


Ще один ноутбук від фірми AST, всередині процесор - перший пентіум 75 мгц, оперативної пам'яті 8 мегабайт, вінчестер десь біля 500 Мб. Ноутбук перебуває в гарному зовнішньому стані, дисплей не болтається, всі кришечки на місці, матриця активна і гарно показує але є два мінуси. На клавіатурі не працює 5 кнопок і не працює вбудований трек-пад :(


А це у нас старенька Тошиба на процесорі 8088. З накопичувачів тільки один дисковод. Дисплей монохромний. На старт не перевіряв оскільки треба зарядне на 9 вольт.


Ну а з наступним ноутбуком я добре намучився. Цей Fujitsu приїхав до мене з розбитою матрицею. Я знайшов в Америці нову, вийшло ще не сильно дорого так що можна було купити. Приїхала матриця, підключаю а вона показує неправильно. Зображення як в негативі, крім того чорний фон якось дивно підсвічений сірим і є якісь полоски. Модель матриці була така сама але вона не працювала правильно. я довго думав в чому діло, я знав що у матриць всередині є мікросхема подібна до біоса. Там прописані різні налаштування для матриці. Яка ж це мікросхема я не знав, тому почав перепаювати всі маленькі мікросхеми (з електроніки старої розбитої матриці, на нову). Деякі з мікросхем в довжину мали 2 міліметра! Всього я перепаяв 7 мікросхем але це нічого не дало, матриця показувала як і раніше і тут я додивився що на електроніці був маленький зміний резистор. Я його бачив і раніше але щось недодумався покрутити. Аж тепер вирішив що гірше вже не буде і почав крутити. покрутив за годинниковою стрілкою - зображення стало ще гірше. А покрутив проти стрілки і зображення стало нормальне! Все уже працює добре!
Цей ноутбук досить маленький, акумуляторна батарея вставляється спереду. Але особливістю його є те що у нього процесор від фірми Transmeta (не Intel чи AMD) Процесор частотою 800 мгц, має дуже мале енергоспоживання. Оперативної памяті 256 мб, вінчестера ще немає. На борту також уже є wi-fi адаптер.








На останньому фото ви можете побачити деякі мікросхеми, які я перепаяв. Всьго їх було 7, тепер я маю хорошу практику у паянні :)
Також у мене появився ще один ноутбук, Mitsubishi на 286-му процесорі з 1987 року. Він запускався. але я вирішив його почистити оскілки він був сильно брудний. Після повної прочистки він уже не запускається :( Зараз він у мене стоїть розібраний тому я його не фотографував.
Скоро я покажу вам інше нове-старе залізо, слідкуйте!

3 коментарі:

  1. В мене є старенький ноутбук Тошіба Сателіт 200 і антикваріат магнітофон. Можу продати . Якщо цікавить,дзвоніть 0956362711

    ВідповістиВидалити
  2. В мене є старенький ноутбук Тошіба Сателіт 200 і антикваріат магнітофон. Можу продати . Якщо цікавить,дзвоніть 0956362711

    ВідповістиВидалити