середу, 24 грудня 2014 р.

Різне залізо яке вдалося знайти

До кінця року вдалося назбирати ще отакі залізяки:

1) Міні-компютер без назви, на базі процесора Geode від фірми National Semiconductor.
Цей процесор відрізняється дуже малим енергоспоживанням, в результаті він майже не гріється і використовувався у всяких вбудованих системах, а тут на ньому зібрано цілий х86 сумісний комп'ютер! Процесори Geode походять від процесорів Cyrix MediaGX, цей підрозділ фірми Cyrix купила National Semiconductor в 1997 році. А у 2003-му році марку Geode було продано AMD.
Як я вже казав вище сам комп'ютер дуже маленький, всередині тільки один маленький кулер на блоці живлення. Також тут стоїть звичайний 3,5 дисковод для дискет і ноутбучний 2,5 дюймовий вінчестер (хоча розєм IDE звичайний але місця для 3,5 жорсткого диска немає) Можливості комп'ютера можна розширити завдяки одній платі PCI або ISA, але встановити їх разом неможливо. Проте у комп'ютера є всі стандартно потрібні порти і навіть більше. Тут навіть є композитний відео вихід на монітор! Відеокарта встроєна в чіпсет, на відеопам'ять в біосі можна виділити 1-2,5-4 мегабайти пам'яті. Але слот оперативної пам'яті тільки один (SD-RAM) і модулі більше 64 мб у мене тут не запустилися, тож зараз стоїть 64 мегабайти оперативної пам'яті. Жорсткий диск 2 гігабайти.






Цікаво те що на комп'ютері немає жодного маркування, ніякої моделі і взагалі нуль інформації. Хтось не хотів бути популярним :)

2) Знайшовся такий девайс як "навчальний мікропроцесорний комплект".
Він являє собою пристрій на якому можна запускати програми для 8080 процесора і в реальному часі дивитися на стан процесора. Це все щось на зразок програми налагоджувача. На приладі світлодіоди позначають всі регістри процесора, а також переривання які в ньому утворюються. Пристрій використовувався для навчання, дозволяє на максимально низькому рівні зрозуміти роботу процесора intel 8080. Також до нього є плата розширення, до якої можна допаяти любі свої зовнішні залізяки і програмувати їх.



На жаль пристрій не повністю робочий, при старті на екрані відображаєтсья різне "сміття". Я вже замінив процесор і оперативну пам'ять (яка могла бути причиною збоїв) але нічого не змінилося. Підозрюю що у проблемі винна прошивка (знаходиться у двох мікросхемах типу РФ1) Вони можуть збойнути від старості, адже достатньо одному біту прошивки змінитися з "1" на "0" або навпаки і все, пристрій не робочий. системна програма пошкоджена і в результаті на екрані бачимо "сміття" А сама проблема ще глибша тим, що прошити наново чіпи РФ1 досить важко, так як вони дуже старі і їм потрібне розширене живлення, порівняно з більш новішими чіпами. Але нічого і до цього колись дойдуть руки, саму прошивку вже знайдено в інтернеті завдяки небайдужим людям, а це вже половина роботи :)

3) Магнітооптика Sony. Приїхав сам дисковод для 5,25 дисків, до-речі дуже важкий. Ще до нього є новий диск на 1,3 гігабайти і SCSI контролер зі шлейфом. Ось яка красота:



Осб такі обновлення за останній час, до кінця року ще чекаю поповнення процесорів щоб дотягнути до 700 штук і цього року все.

Немає коментарів:

Дописати коментар