вівторок, 11 лютого 2014 р.

Електромеханічний калькулятор Бистриця-2

Ще в п'ятницю приїхав до мене такий дивний пристрій як "бистриця-2" Це електромеханічний калькулятор або електричний арифмометр. Обчислення тут робить механіка, а мотор лише крутить валик який у простих арифмометрах треба було крутити руками. Крім того тут є ще декілька нововведень в порівнянні з простими арифмометрами. Пристрій виготовлено в СРСР в 1976 році, він працює хоч і клавіші трохи "заїдають" але зважаючи на вік це не дивно. Я пробував його трохи змастити але сильно багато не вийшло, а розбирати я таку річ не наважуся, якщо розбереш потім не складеш. Калькулятор дуже складний, я не уявляю як можна було придумувати такі пристрої, оце у людей працювала голова, коли не було інтернету видно сиділи довгими зимовими вечорами і придумували)
Ще цікаво те що клавіатура знаходиться зверху над цифровим табло. Це не привично, здається, що завжди і всюди кнопки були знизу, а екран зверху, але тут все навпаки. В інструкції до роботи так і пише що лівою рукою вводимо дані, а правою "пишемо папери". Так цифрові результати буде видно знизу пристрою.
Важить апарат кілька кілограм, а корпус виготовлений з якогось незрозумілого пластика, видно такого що мав природні речовини і гниє) бо за роки дуже потускнів, думаю бистриця спочатку була іншого кольору. Отак за часів союзу навіть пластмаса була справжня, не тільки трава зеленіша! )))

Далі на фото зовнішній вигляд калькулятора:



Вигляд знизу, нижня частина виготовлена з силумініту (сплав на основі алюмінію)


 А це вигляд всередині:




Є у мене така книга 1974 року випуску, знайшов тут інструкцію як користуватися цією бистрицею.



Немає коментарів:

Дописати коментар