вівторок, 10 вересня 2013 р.

Радянський ноутбук і правець 8С

Вчора приїхало два гарні експонати, але один з них у поганому стані(
Перший це радянський ноутбук! модель "електроніка МС 1504" Суто цей екземпляр зроблений у 1993-му році, але виготовляти їх почали ще у 1990-му. Виробляли у Білорусі на заводі "Інтеграл" Зібраний апарат на вітчизняному процесорі 8086, мав 640 кілобайт оперативної пам'яті і два дисководи 3,5 дюйма по 720 кілобайт, виробництва фірми "TEAC" так як у нас такі дисководи так і не змогли запустити у виробництво. Дисплей тут звичайно монохромний (ще не розбирав і не дивився але вроді також не вітчизняний)
Фото екземпляра:




Над ноутбуком ще потрібно багато попрацювати. Корпус я уже знайшов але його ще треба купити і доставити поштою. Далі буде багато роботи всередині так як хтось виводив живлення дротиками назовні а також шлейф матриці трохи обірваний і видно сліди пайки. На відновлення роботоздатності я мало надіюся але привести його в гарний зовнішній вигляд є шанс. Цим і буду далі займатися.

Ще вчора приїхав такий раритетний комп'ютер як "правец 8С" Це Болгарський аналог комп'ютера Apple IIc. Процесор тут клон 6502 і 64 кб оперативної пам'яті. На цьому комп'ютері можна запускати програми від Apple II! Так як вони повністю апаратно сумісні. Ходить легенда, що колись керівництво Болгарії викупило у америці завод Apple повністю його перевезли і почали випускати свої комп'ютери під назвою "правец" Тому апаратно вони сумісні з  комп'ютерами Apple та і дизайн у них дуже подібний. А фірма Apple на той час уже переключилась на виробництво нової більш складної і потужнішої техніки. Адже оригінальну серію Apple II запустили у виробництво у 1977 році а правці почали робити на початку 80-х


Цікаво тільки те що тут немає ніякого входу і виходу для накопичувачів, навіть для магнітофона! Тому потрібно шукати контролер дисковода або самому розпаювати аудіо вхід/вихід. Але на щастя контролер дисковода я уже знаю де і в кого є, попробую його дістати.

3 коментарі:

  1. Не думав, що "наші" дійшли навіть до такого рівня. Хоча це й банальна копія поширеної форми корпусу тодішніх "мобільних компів".

    ВідповістиВидалити
  2. Так дійшли! Цей ноут зроблений у 93-му році але їх почали виробляти у 90-му.. У перших навіть матриця була відчизняна.
    Мало того існував ще інший "лапоть" на 286-му проці і з плазмовим екраном, також робили в Білорусії але там уже мало було "нашого"

    ВідповістиВидалити
  3. МС1504 радує ))
    Тільки дивно, що не вказана ціна - на всій продукції радянських часів її вказували.

    ВідповістиВидалити