четвер, 17 квітня 2014 р.

Два раритетні комп'ютери

Ще тиждень назад, минулого четверга, попалося мені два раритетні комп'ютери.
"Mazovia CM1914" та "Искра 1031".
На жаль не мав змоги зробити фото, тому коротко опишу і дам фотографії з інтернету.
Перший комп'ютер польського виробництва. Виглядає точно так як тут:
http://ru.pc-history.com/mazovia-cm-1914.html
Але тут на фото всеедині комп'ютера стоїть звичайна тайванська ХТ плата. Це вже якась новіша версія комп'ютера коли поляки перестали виробляти свої материнські плати і контролери.
Загалом Mazovia це класична ХТ зі своїми нюансами. Основна відміна в тому, що слоти ISA тут фізично не стандартні, але є повністю пасивні перехідники, без будь якої електроніки на звичайний роз'єм ISA. Тобто у комп'ютер ідуть свої особливі плати але можна поставити перехідник на ISA і користуватися звичайними платами. Через таку особливітсь з перехідником, який займає місце у слоті, корпус цього комп'ютера вищий, ніж переважна більшість ХТ комп'ютерів. Колись я все це сфотографую і вам покажу.
Другий комп'ютер "Искра 1031" це уже комп'ютер російського виробництва початку 90-х років, проте плати такі як у радянському комп'ютері "Искра 1030" Це майже та сама розробка, проте тут комп'ютер вдалося трохи зменшити у розмірах. Загалом також звичайна ХТ, але раритетна :)
http://ru.pc-history.com/pevm-iskra-1031.html
Ще попалося кілька цікавих плат та інше залізо, фотографувати все немає часу,  місця для зберігання зараз також мало, тому все гарно пакується і відправляється в гараж...

Немає коментарів:

Дописати коментар